|
Veelgestelde vragen & koopadvies over Digitale Fotolijsten.
De meest gestelde vraag is om advies te geven over welk product het beste geschikt is voor iemands persoonlijke situatie en behoefte. Daarom begint onderstaande lijst met veelgestelde vragen met een koopadvies in de vorm van diverse vragen; beantwoord de vragen om een beter idee te krijgen welk artikel het beste geschikt voor u is. Zoekt u meer informatie over Ladago, klik dan hier. Mocht u niet kunnen vinden waar u naar op zoek bent, neemt u dan gerust contact met ons op.
Koopadvies over digitale fotolijsten
Veelgestelde vragen over digitale fotolijsten
- Welk DESIGN past het beste bij u?
- Het belangrijkste onderdeel van een digitale fotolijst is voor velen toch hoe het lijstje er uit ziet; het is immers een decoratief artikel wat goed moet passen in de stijl en kleurstelling van je interieur.
- Digitale fotolijsten zijn verkrijgbaar in diverse designs. Sommige hebben een klassieke houten omlijsting, anderen hebben een modieus wit of modern zilveren ontwerp en weer anderen hebben een stijlvolle en strak-zwarte afwerking. Wij raden iedereen aan om zich goed in te beelden waar het lijstje komt te staan, welke sfeer de ruimte heeft en binnen welke levensstijl het moet passen. Hierna kunt u een veel betere keuze maken, en zult u meer plezier van uw aankoop hebben.
- Is het een CADEAU?
- Er zijn twee redenen waarom een digitale fotolijst het ideale cadeau is: Foto's zijn heel persoonlijk, èn decoratieve-artikelen geven uw huis een persoonlijk tintje.
- Door het mooie design, het heldere scherm en de chique cadeau-verpakking* van Ladago is een digitaal fotolijstje een luxe cadeau voor uzelf, uw beste vriendin (om alle foto's van jullie uitgaan, vrienden en vakanties te tonen), opa en oma (laat ze genieten van automatisch wisselende foto's van hun kleinkinderen), het kantoor van uw partner (om even te kunnen dagdromen over de laatste vakantie of te genieten van foto's van het gezin), vrienden en familie of zelfs voor zakelijke relaties. Een digitale fotolijst wordt vaak cadeau gegeven bij een verjaardag of jubileum, een huwelijk of een geboorte. Tip: Stop bij het cadeau al een geheugenkaartje met daarop jullie favoriete foto's. Dat maakt het cadeau extra persoonlijk, en zorgt ervoor dat de ontvanger van het cadeau er direct plezier van heeft. Tip 2: Mocht u echt niet kunnen kiezen welk design het beste voor de ontvanger is, kies dan voor een digitale fotolijst met meerdere verschillende verwisselbare lijsten, zodat deze in elk interieur goed tot zijn recht komt.
- * Ladago biedt diverse mogelijkheden om uw aankoop als cadeau te verpakken. Neem hiervoor wel even contact met ons op: Telefoonnummer 023-5749033 (maandag tot en met vrijdag tussen 09:00-20:00 en zaterdag tussen 09:00 en 17:00 uur) of per e-mail (klantenservice@ladago.nl).
- Hoe GROOT is het lijstje wat u zoekt?
- Het formaat van een digitale fotolijst wordt aangeduid in centimeters (cm) of inches (''). 1 inch is 2,54 centimeter, 7 inches is bijna 18 centimeter. Hiermee wordt aangegeven hoe groot de beelddiagonaal van het LCD-scherm is, gemeten van linksonder tot rechtsboven. Een fotolijst met een diagonaal van 18cm is ongeveer 15cm breed en 10 cm hoog. Er zijn kleinere fotolijsten (13 a 15 cm / 5 a 6 inch), middelgrote fotolijsten (18 a 20 cm / 7 a 8 inch) en grotere (25 cm / 10 inch of meer) fotolijsten verkrijgbaar.
- Het formaat van een digitaal fotolijstje bepaald vaak ook de kwaliteit en dus ook de prijs van het lijstje. Zo is het formaat vaak van invloed op de beeldscherm-verhouding en de resolutie. Lees dus ook de volgende alinea over de kwaliteit van het beeldscherm, om goed de deze vraag over de gewenste grootte van het lijstje te kunnen beantwoorden.
- Zoekt u een digitale fotolijst van goede of van de beste KWALITEIT?
- Welke resolutie moet de digitale fotolijst hebben?
De resolutie van een scherm is het belangrijkste technische kenmerk van een digitale fotolijst. De resolutie is namelijk zeer bepalend voor de kwaliteit van de afgebeelde foto's. De resolutie wordt bepaald door het aantal beeldpunten (ook wel pixels genoemd) waaruit het scherm is opgebouwd. Een resolutie van 480 x 234 pixels betekent dat het scherm 480 pixels breed en 234 pixels hoog is. Een beeldscherm met een hogere resolutie geeft een scherper, gedetailleerder en contrastrijker beeld weer. Hoe dit werkt, laten we u aan de hand van het volgende voorbeeld zien: - Voorbeeld: Een scherm met een resolutie van 480 x 234 heeft 480 x 234=112320 beeldpunten. Een scherm met een resolutie van 640 x 480 heeft 307200 beeldpunten, dat is bijna drie keer zoveel. En dus geeft dit scherm met een hogere resolutie een bijna drie keer zo scherp en gedetailleerd beeld! Anders gezegd: Bij een lagere resolutie gaat veel informatie (en dus kwaliteit) van de afbeelding verloren, zodat de foto's meer blokkerig en grof overkomen.
- De meeste fotolijsten van 18cm hebben een resolutie van 480 x 234 pixels. Voor sommigen is deze resolutie echt te laag omdat ze te veel details op de afbeelding missen. Voor anderen is deze resolutie echter prima, omdat voor hen de sfeerbeelden, de impressies en de herinneringen die door de foto's worden opgeroepen veel belangrijker zijn dan een betere beeldkwaliteit.
- Een andere reden waarom een 18cm fotolijst met een resolutie van 480 x 234 pixels het meest verkochte model is, is het enorme verschil in prijs: Hogere resolutie schermen kosten al gauw twee keer zo veel, en dan weegt voor velen de meerprijs niet op tegen de hogere kwaliteit.
- Ook is het een logische gedachte om eerst met een voordeliger model te bekijken of een digitale fotolijst wel echt iets voor u is, of om de fotolijst op diverse plekken in het interieur te proberen en zo te bekijken waar deze het beste past. Fotografie-liefhebbers zullen in de regel voor de hogere kwaliteit gaan, maar de meeste kopers van een digitale fotolijst geven de voorkeur aan een mooi scherm, van een redelijke resolutie/kwaliteit voor een prettige prijs. Het is dus vooral een persoonlijke afweging die u zult moeten maken om te bepalen of een 18cm scherm met 480 x 234 pixels wel of niet goed genoeg is voor uw specifieke situatie.
- Moet de digitale fotolijst aan een gewenste beeldscherm-verhouding voldoen?
Een andere specificatie van een digitale fotolijst welke de fotokwaliteit beïnvloedt is de beeldscherm-verhouding (ookwel aangeduid met “aspect-ratio”). Hiermee wordt aangegeven wat de verhouding tussen de breedte en de hoogte van het LCD-scherm is. Digitale fotolijsten bieden meestal één van deze twee verhoudingen: 4:3 (vaak aangeduid met “standaard formaat”) of 16:9 (“breedbeeld formaat”).
- Veel digitale fotolijsten hebben een resolutie die overeenkomt met het 16:9 breedbeeld-formaat. Maar let op, de meeste compacte digitale camera's slaan de genomen foto's op in het 4:3 formaat. En u snapt het al, bij het ''ombuigen'' van een foto van het ene formaat naar het andere formaat gaat er kwaliteit verloren.
- Heeft u een standaard, digitale compactcamera, en kiest u voor een digitale fotolijst met een beeldscherm-verhouding 16:9, dan moet u het niet vervelend vinden om òf links en rechts zwarte balken te zien, òf de afbeelding in de breedte uit te rekken (mensen lijken dikker), òf om aan de boven- en onderkant een deel van het plaatje te missen (mensen worden ''onthoofd''). Vindt u dit wel vervelend, dan raden we u aan om te kiezen voor een 4:3 digitale fotolijst. Wilt u precies weten hoe ombuigen tot kwaliteitsverlies leidt, lees dan de alinea hieronder.
- De 4:3 verhouding betekent 4 eenheden breed en 3 eenheden hoog, oftewel 12 breed en 9 hoog.
De 16:9 verhouding betekent 16 breed en 9 hoog. Een 4:3 foto op een 16:9 lijstje zal het verschil tussen die breedte van 12 en 16 moeten compenseren. Dit kan door aan zowel de linker- als de rechterkant een zwarte balk te laten zien. Wilt u links en rechts geen zwarte balken zien, dan biedt de fotolijst u 2 mogelijkheden: De 1e mogelijkheid is om het beeld in de breedte uit te rekken. Om de foto van 4:3 naar 16:9 om te zetten, moet de breedte dus uitgerekt worden van 12 naar 16. Alles wordt dus een derde breder; wat de afbeelding uit verhouding trekt, en mensen er dikker uit laat zien. De 2e mogelijkheid is om zowel de breedte als de hoogte uit te rekken (naar 16:12), hierdoor is de breedte precies goed, maar moet de hoogte met 25% ingekort worden (van 12 naar 9), wat in de praktijk inhoud dat aan zowel de bovenkant als aan de onderkant ruim 12.5% ''afgesneden'' wordt; en wellicht een deel van je geliefdes hoofd of voeten afgesneden worden. - Wilt u ook MUZIEK EN/OF VIDEOBEELDEN kunnen afspelen?
- Alle fotolijsten kunnen foto's tonen van het bestandstype JPEG (.jpg), omdat dit het bestandstype is wat digitale camera's gebruiken. Sommige fotolijsten kunnen ook BNP, GIF, PNG of TIFF bestanden aan, maar omdat deze bestandstypen voor foto's niet vaak gebruikt worden, is dit niet erg belangrijk.
- Diverse fotolijsten kunnen naast foto's ook muziek afspelen. Voor dit soort multimedia-fotolijsten is MP3 het standaard bestandsformaat. Sommige lijsten kunnen ook WMA-bestanden afspelen. Vrijwel alle MP3 ondersteunende lijsten zijn in staat om de muziek en de diashow op elkaar af te stemmen, zodat een zeer indrukwekkend effect ontstaat. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat u niet het allerbeste geluid moet verwachten, dit type digitale fotolijsten zijn geen vervanging van uw mp3-speler.
- Enkele fotolijsten kunnen naast foto's en muziek, ook video afspelen. Standaard video-bestandstypen welke worden ondersteund zijn AVI en M-JPEG, MPEG, MPEG2, MPEG4, maar ook MP4.
- Wilt u foto's of video's laten zien die gemaakt zijn met een mobiele telefoon of videocamera of die van internet afkomen, ga dan eerst na of het bestandsformaat waarin deze beelden bewaard worden, ondersteund wordt door uw digitale fotolijst. Dit om te voorkomen dat u de bestanden eerst op een computer moet converteren.
- Welk type GEHEUGENKAART moet de fotolijst kunnen aflezen?
- Het is vrij eenvoudig om uw foto's op uw fotolijst te krijgen. Iedere fotolijst heeft een ingebouwde geheugenkaart-lezer. Deze geheugenkaart-lezer kan de meeste type geheugenkaarten lezen. De meest voorkomende geheugenkaarten zijn SD (Secure Digital), MMC (Multimedia Memory Card), CF (Compact Flash) en MS (Memory Stick) kaarten. Sommige fotolijsten kunnen ook nog andere geheugenkaarten lezen.
- Tip: Bekijk welk type geheugenkaart uw camera gebruikt, en ga na of de digitale fotolijst van uw keuze dit type geheugenkaart kan lezen. Mocht dat niet het geval zijn, of u weet niet welk type geheugenkaart gebruikt wordt (bijvoorbeeld als u de digitale fotolijst aan iemand cadeau geeft), dan kunt u met een USB-kaartlezer/-schrijver de foto's van uw computer op een in de fotolijst passende geheugenkaart zetten. Zowel deze USB-kaartlezer/-schrijver als de losse geheugenkaarten kunt u bij Ladago aanschaffen.
- Sommige fotolijsten worden inclusief een geheugenkaart geleverd. Bij andere fotolijsten zult u er een aparte geheugenkaart bij moeten aanschaffen. De reden hiervan is dat in de meeste fotolijsten u de geheugenkaart moet laten zitten om de foto's te kunnen bekijken. U heeft dus een extra geheugenkaart nodig omdat u de andere geheugenkaart voor uw camera wilt gebruiken om weer nieuwe foto's te kunnen maken. Alleen indien uw fotolijst een ingebouwd geheugen heeft, kunt u de foto's van uw geheugenkaart overzetten naar het interne geheugen, en heeft u geen extra geheugenkaart nodig.
- Naast één of twee sleuven voor een geheugenkaart, hebben sommige lijsten ook nog een intern geheugen. Het aantal foto's dat u maximaal met uw fotolijst kunt laten afspelen is afhankelijk van de totale geheugenruimte. Video- en muziekbestanden hebben veel meer geheugen nodig dan foto's. Sommige lijsten worden geleverd met software welke de grotere bestanden comprimeert zodat ze nog steeds een goede kwaliteit foto laten zien, maar met aanzienlijk minder geheugen nodig hebben.
- Hieronder een overzicht van hoeveel foto's u op een geheugenkaartje kwijt kunt. Dit is een indicatie, omdat de gemiddelde bestandsgrootte per camera en per afbeelding enigszins varieert.
JPEG 100% kwaliteit foto's |
Aantal foto's per geheugenkaartje |
Megapixel Camera |
Gemiddelde bestandsgrootte in MB |
512 MB |
1 GB |
2 GB |
4 GB |
4 MP |
1,2 |
366 |
715 |
1430 |
2861 |
5 MP |
1,5 |
292 |
572 |
1144 |
2288 |
6 MP |
1,8 |
244 |
476 |
953 |
1907 |
7 MP |
2,1 |
209 |
408 |
817 |
1634 |
8 MP |
2,4 |
183 |
357 |
715 |
1430 |
10 MP |
3,0 |
146 |
286 |
572 |
1144 |
12 MP |
3,6 |
122 |
238 |
476 |
953 |
Bron: Sandisk.com |
- Hoe GEBRUIKSVRIENDELIJK moet uw digitale fotolijst zijn?
- Een gebruiksvriendelijk fotolijstje verhoogt het gebruik en plezier ervan. In de basis is een digitale fotolijst een eenvoudig apparaat waarmee de foto's getoond kunnen worden zonder kennis van computers. Daarom is een digitaal fotolijstje ook uitermate geschikt voor ouderen.
- De meest belangrijke instellingen kan men meestal met knoppen aan de achterkant van het digitale fotolijstje zelf bedienen. Dat dit niet ideaal is, behoeft weinig uitleg; Afgezien dat de knoppen moeilijk bereikbaar zijn, is het ook nog eens lastig om steeds de fotolijst te moeten omdraaien om te controleren of met de juiste knop de juiste instelling is gekozen. Daarom wordt met vrijwel alle lijsten een draadloze afstandsbediening meegeleverd.
- Als u uw camera regelmatig draait als u een foto maakt, dan is het handig als uw digitale fotolijst dit herkent en uw foto's kan draaien om ze zo goed weer te geven. Bijna alle digitale fotolijsten kunnen een verticale, portret foto draaien als het lijstje in de horizontale, landschaps-stand is neergezet, en andersom. Echter niet alle apparaten kunnen dit automatisch doen, zodat u uw foto met een druk op een knop moeten draaien.
- Wilt u een DRAADLOZE VERBINDING tussen uw fotolijstje en uw computer of digitale camera?
- Er zijn twee verschillende technieken waarmee draadloos foto's, muziek of video van een computer of mobiele telefoon op een digitale fotolijst kan worden gezet: Bluetooth en WiFi.
- Fotolijsten die geschikt zijn voor Bluetooth kunnen, draadloos en zonder tussenkomst van een computer, foto's gemaakt met een mobiele telefoon aflezen en opslaan op hun interne geheugen. Dit verhoogt het gebruiksgemak en daarmee het plezier wat u van uw fotolijst zult hebben. Voor de meeste van deze Bluetooth fotolijsten dient u nog wel een aparte USB-Bluetooth adapter erbij aan te schaffen.
- Veel mensen bezitten een computer met een draadloos netwerk van het type WiFi. Een paar fotolijsten zijn ook geschikt voor WiFi. Hiermee kunt u – zonder gebruik te hoeven maken van een geheugenkaartje of USB kabel – uw foto's, muziek en/of video rechtstreeks vanaf uw PC op uw digitale fotolijst zetten.
- Wat is het voordeel van een breedbeeldscherm?
- Veel digitale fotolijsten hebben een resolutie die overeenkomt met het 16:9 breedbeeld-formaat, waarbij de breedte van het scherm relatief (dus ten opzichte van de hoogte) groter is dan bij andere schermen. Veel speelfilms worden op breedbeeldformaat getoond, omdat dit ''lekkerder kijkt''. Het is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur of kijken naar een breder scherm prettig is of niet.
- Wat is het nadeel van een breedbeeldscherm?
- Veel digitale fotolijsten hebben een resolutie die overeenkomt met het 16:9 breedbeeld-formaat. Maar let op, de meeste compacte digitale camera's slaan de genomen foto's op in het 4:3 formaat. En u snapt het al, bij het ''ombuigen'' van een foto van het ene formaat naar het andere formaat gaat er kwaliteit verloren.
- Heeft u een standaard, digitale compactcamera, en kiest u voor een digitale fotolijst met een beeldscherm-verhouding 16:9, dan moet u het niet vervelend vinden om òf links en rechts zwarte balken te zien, òf de afbeelding in de breedte uit te rekken (mensen lijken dikker), òf om aan de boven- en onderkant een deel van het plaatje te missen (mensen worden ''onthoofd''). Vindt u dit wel vervelend, dan raden we u aan om te kiezen voor een 4:3 digitale fotolijst.
- Hoe verwijder ik de zwarte balken op mijn beeldscherm?
- Er zijn een aantal mogelijke oplossingen om zwarte balken op uw beeldscherm tegen te gaan.
- Ga na of uw digitale fotolijst de foto's in dezelfde beeldschermverhouding als uw digitale camera weergeeft. Is dit niet het geval, probeer dan te fotograferen met een andere beeldschermverhouding, bijvoorbeeld in 16:9 (sommige digitale camera's kunnen dat), of probeer uw digitale fotolijst de foto's in een andere verhouding te laten weergeven (sommige fotolijsten kunnen wisselen tussen 4:3 en 16:9, maar dit geeft wel kwaliteitsverlies). Het kan ook zijn dat uw beeldinstelling op uitzoomen staat. U kunt dit verhelpen door in te zoomen op uw foto. De meeste fotolijsten hebben hiervoor een knop 'Zoom' aan de achterkant of op de afstandsbediening.
- Zal het LCD scherm beschadigen als ik dezelfde foto voor lange tijd laat tonen?
- Nee, uw digitale fotolijst kan dezelfde foto voor minstens 1000 uur blijven tonen zonder dat er enige schade aan het LCD scherm ontstaat.
- Hoe weet ik welk type geheugenkaart mijn digitale camera gebruikt?
- Op het geheugenkaartje staan minstens drie dingen vermeld: Merknaam van de fabrikant, type geheugenkaart en de geheugencapaciteit. Er worden 5 typen geheugenkaarten het meeste gebruikt: Compact Flash (afgekort tot CF), Secure Digital (SD), Memory Stick (MS), Multi Media Card (MMC) en Extreme Digital Picture Card (xD Picture card).
- Compact Flash (CF) was tot 2005 het meest gangbare geheugenkaartje voor digitale fotografie. Er zijn twee typen Compact Flash kaarten: De standaard type I kaart is 3,3 mm dik, type II is 5mm dik. Weinig digitale fotolijsten ondersteunen Compact Flash. En als het toch ondersteund wordt, dan is het belangrijk om te bekijken of type I en/of type II ondersteund wordt.
- Secure Digital (SD) kaarten worden momenteel het meest gebruikt door digitale camera's en mobiele telefoons. Er zijn twee varianten SD kaarten op de markt met een kleinere afmeting, de MiniSD-kaart en de nog kleinere MicroSD-kaart. Door middel van een SD-adapter kunnen beiden in een gewone SD kaartsleuf gebruikt worden. Sommige digitale fotolijsten kunnen alleen SD kaarten met een maximale opslagcapaciteit van 2 GB aan. Grotere SD kaarten (met 4 GB of meer aan geheugencapaciteit) worden ook wel SD High Capacity (SDHC) kaarten genoemd. Alleen als de specificatie van uw fotolijst aangeeft dat ze naast het FAT16 ook met het FAT32 bestandsformaat geformatteerde bestanden kan lezen, kan uw digitale fotolijst deze grotere, SDHC geheugenkaarten goed aflezen.
- De Memory Stick is een door Sony gemaakte geheugenkaart. 'Memory Stick' is dan ook een merknaam van Sony, en deze aanduiding wordt onterecht ook wel eens gebruikt voor een USB-memorystick. Er zijn diverse varianten Memory Sticks in omloop, elk met een ander formaat, snelheid en opslagcapaciteit. Naast de standaard Memory Stick bestaan er de MS Pro, MS Duo en MS Duo Pro stick. Voor deze varianten is een adapter te verkrijgen waarmee ze in een gewone Memory Stick kaartsleuf gebruikt kunnen worden.
- De Multi Media Card (MMC) stamt uit 1997 en wordt steeds minder gebruikt. Er bestaan ook Reduced-Size Multi Media Cards (RS-MMC) welke met een adapter ook in een MMC kaartsleuf te gebruiken zijn.
- De Extreme Digital Picture Card (xD Picture card) is gezamenlijk ontwikkeld door Olympus en Fujifilm en wordt voornamelijk door digitale camera's gebruikt. Er bestaan compatibiliteitskwesties met oudere digitale camera's, geheugenkaartlezers en digitale fotolijsten. Dit maakt een xD kaart minder gebruiksvriendelijk in het gebruik ten behoeve van een digitale fotolijst.
- Hoeveel foto's passen er op mijn geheugenkaart?
- Hieronder een overzicht van hoeveel foto's u op een geheugenkaartje kwijt kunt. Dit is een indicatie, omdat de gemiddelde bestandsgrootte per camera en per afbeelding enigszins varieert.
JPEG 100% kwaliteit foto's |
Aantal foto's per geheugenkaartje |
Megapixel Camera |
Gemiddelde bestandsgrootte in MB |
512 MB |
1 GB |
2 GB |
4 GB |
4 MP |
1,2 |
366 |
715 |
1430 |
2861 |
5 MP |
1,5 |
292 |
572 |
1144 |
2288 |
6 MP |
1,8 |
244 |
476 |
953 |
1907 |
7 MP |
2,1 |
209 |
408 |
817 |
1634 |
8 MP |
2,4 |
183 |
357 |
715 |
1430 |
10 MP |
3,0 |
146 |
286 |
572 |
1144 |
12 MP |
3,6 |
122 |
238 |
476 |
953 |
Bron: Sandisk.com |
|